Mange medarbejdere har ret til løn under sygdom, f.eks. funktionærer, da de er omfattet af Funktionærloven §5. Arbejdsgiver bør derfor kende til reglerne om refusion, når medarbejderen er syg.
Arbejdsgivers ret til refusion udspringer af medarbejderens ret til sygedagpenge
Når en medarbejder har ret til løn under sygdom, overtager arbejdsgiveren medarbejderens ret til sygedagpenge. Det betyder, at arbejdsgiveren kan få refusion svarende til det beløb, medarbejderen ellers ville have modtaget i sygedagpenge.
Arbejdsgiverens ret til refusion afhænger direkte af medarbejderens ret til sygedagpenge. Hvis medarbejderen ikke er berettiget til sygedagpenge, kan arbejdsgiveren heller ikke få refusion.
Krav for at være berettiget til sygedagpenge
For at være berettiget til sygedagpenge skal medarbejderen have været ansat hos arbejdsgiveren uafbrudt i mindst 8 uger før fraværet og have arbejdet mindst 74 timer i denne periode.
Hvis disse betingelser er opfyldt, har medarbejderen som udgangspunkt ret til sygedagpenge, og arbejdsgiveren kan derfor få refusion.
Refusionen svarer dog kun til sygedagpengesatsen, så arbejdsgiveren får ikke fuld dækning for sine lønudgifter under medarbejderens sygdom.
Vær opmærksom på arbejdsgiverperioden
Arbejdsgiveren skal selv betale løn i de første 30 dage af sygdomsperioden – dette kaldes arbejdsgiverperioden. I denne periode ydes der ingen refusion, uanset hvad der står i ansættelseskontrakten.
For at dække lønudgifterne i arbejdsgiverperioden kan arbejdsgiveren tegne en sygedagpengeforsikring. Forsikringen kan tegnes af både private arbejdsgivere og selvstændige erhvervsdrivende og administreres af Udbetaling Danmark via virk.dk.
Jobcentret foretager løbende vurdering af medarbejderens arbejdsdygtighed
Jobcentret foretager løbende en vurdering af medarbejderens arbejdsdygtighed, da det er en betingelse for at modtage sygedagpenge, at medarbejderen er uarbejdsdygtig.
I de første 3 måneder af sygeperioden vurderes medarbejderens arbejdsdygtighed i forhold til hans eller hendes konkrete job og arbejdsopgaver – dette kaldes det smalle vurderingsgrundlag.
Efter 3 måneders sygdom udvides vurderingen til også at omfatte medarbejderens generelle uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder – dette kaldes det brede vurderingsgrundlag.
Denne ændring betyder, at en medarbejder kan blive vurderet uarbejdsdygtig i forhold til sin nuværende arbejdsgiver, men arbejdsdygtig i forhold til det øvrige arbejdsmarked. I sådanne tilfælde kan medarbejderens ret til sygedagpenge ophøre, og dermed mister arbejdsgiveren også retten til refusion.
Jobcentret foretager altid en konkret og individuel vurdering af medarbejderens situation. Hvis arbejdsgiveren eller medarbejderen mener, at vurderingen er forkert, kan der klages til Ankestyrelsen.
Både arbejdsgiver og medarbejder bør være opmærksomme på ændringen i vurderingsgrundlaget efter 3 måneders sygdom
Det er derfor vigtigt, at både arbejdsgiveren og medarbejderen er opmærksomme på ændringen i vurderingsgrundlaget efter 3 måneders sygdom.
Hvis du har spørgsmål om håndtering af en langtidssygemeldt medarbejder, er du velkommen til at kontakte Alares Advokatfirma for rådgivning, vi har også tidligere skrevet indlæg omkring hvad man skal være opmærksom på ved medarbejders sygdom, dem kan du finde her.