EU har vedtaget et direktiv om løngennemsigtighed. Reglerne skal implementeres i dansk ret senest juni 2026. Det betyder, at Folketinget skal vedtage nye regler, hvor direktivets indhold bliver en del af dansk lovgivning.
Det betyder, at danske arbejdspladser skal begynde at indstille sig på nye regler om løngennemsigtighed.
De nye regler vil få følgende konsekvenser for danske arbejdspladser:
- Alle arbejdspladser uanset størrelse skal kategorisere stillingerne i virksomheden i grupper, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Årsagen til dette krav er, at medarbejdere, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi som udgangspunkt har ret til samme løn.
- Alle arbejdspladser skal beskrive de objektive og neutrale kriterier, der definerer løndannelsen. Dette så alle medarbejderne kan få indblik i hvad der tillægges betydning ved fastsættelsen af lønnen.
- Alle arbejdsgivere skal give medarbejderne adgang til oplysninger om dels medarbejderens eget lønniveau og dels den gennemsnitlige løn opdelt på køn. Dette gælder for medarbejdere, der udfører samme arbejde eller arbejde af lignende værdi.
- Oplysningerne skal være til rådighed for medarbejderne.
For virksomheder med mere end 100 medarbejdere skal virksomheden herudover, hvert tredje år, indgive rapport om lønforskelle mellem mænd og kvinder, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.
For virksomheder med mere end 250 medarbejdere skal der dog indgives rapport hvert år.
De nye regler vil medføre, at medarbejderrepræsentanter kan kræve fælles løneftersyn, hvis der konstateres en forskel på mere end 5 % i lønnen til kvinder og mænd, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. De nye regler vil også medføre, at bevisbyrden vendes om, hvis virksomheden ikke har iagttaget de nye regler om løngennemsigtighed. Det betyder, at virksomheden skal bevise, at forskelle i løn mellem kvinder og mænd, ikke udgør diskrimination.
Også i ansættelsessituationen vil de nye regler få betydning. Allerede ved ansættelser skal virksomheden oplyse om dels startlønnen men også forventede lønintervaller. Virksomhederne må desuden ikke spørge ind til en ansøgers lønhistorik i forbindelse med ansættelsen.
Spørgsmålet om samme arbejde og arbejde af samme værdi har været prøvet ved domstolene flere gange. Det er nemlig i praksis rigtig vanskeligt at vurdere, om arbejde har samme værdi.
I dansk ret gælder allerede Ligelønsloven. Det følger heraf, at der ikke må ske lønmæssig forskelsbehandling på baggrund af køn. Enhver arbejdsgiver skal yde kvinder og mænd lige løn, for så vidt angår alle lønelementer og lønvilkår, for samme arbejde eller for arbejde, der tillægges samme værdi.
De kommende regler har således til formål at sikre gennemsigtighed og opfyldelse af allerede eksisterende lovgivning.
Alares Advokatfirma følger udviklingen og vil løbende orientere, når lovforslaget om løngennemsigtighed vedtages.
Hvis du har spørgsmål, så kontakt kontoret. Du finder kontaktoplysningerne HER: