Forbered din virksomhed på det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed

Ændringer i ansættelsesvilkårAnsættelseskontrakterAnsættelsesret - ArbejdsretEU-arbejdsretLigeløn

EU-direktiv om løngennemsigtighed skal sikre større gennemsigtighed i lønforhold og bidrage til ligeløn mellem kønnene. Direktivet stiller en række nye krav til arbejdsgivere, som skal være implementeret senest den 7. juni 2026.

Hvad indebærer EU-direktivet om løngennemsigtighed for arbejdsgivere?

Arbejdsgivere pålægges en række forpligtelser, herunder:

  • Lønstruktur: Arbejdsgivere skal etablere lønstrukturer, der gør det muligt for medarbejdere at sammenligne lønniveauer.
  • Lønniveau i stillingsopslag: Lønniveauer skal oplyses allerede i jobannoncer eller senest inden en jobsamtale.
  • Synliggøre lønkriterier: Arbejdsgivere med over 50 ansatte skal give indsigt i de kriterier, der anvendes ved fastsættelse af løn.
  • Kønsneutral rekruttering: Stillingsopslag og udvælgelseskriterier skal være formuleret neutralt og uden kønsspecifikke betegnelser.
  • Objektive lønkriterier: Løn skal fastsættes ud fra klare, objektive og kønsneutrale kriterier.
  • Indsigt i lønniveauer: Medarbejdere skal kunne få adgang til gennemsnitslønnen for kollegaer i tilsvarende stillinger, opdelt på køn.
  • Løngennemgang og redegørelse: Virksomheder med over 100 ansatte skal udarbejde en årlig redegørelse om lønforskelle. Hvis lønforskellen overstiger 5 %, skal arbejdsgiveren kunne give en saglig begrundelse – ellers skal der iværksættes et fælles løneftersyn.
  • Forbud mod lønfortrolighedsklausuler: Ansættelseskontrakter må ikke indeholde begrænsninger i medarbejdernes ret til at oplyse deres løn til andre.

Bevisbyrden pålægges arbejdsgiver

Hvis en medarbejder kan påvise forhold, der indikerer løndiskrimination, er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at der ikke er sket forskelsbehandling.

Hvornår træder direktivet i kraft?

Arbejdsgivere har indtil den 7. juni 2026 til at implementere de nye regler og sikre, at deres lønstruktur og -politik er i overensstemmelse med direktivet.

Du kan læse yderligere detaljer angående direktivet her.

Få rådgivning om løngennemsigtighed

Direktivet markerer et vigtigt skridt mod ligestilling og gennemsigtighed. Virksomheder opfordres til allerede nu at påbegynde deres forberedelser for at sikre en gnidningsfri overgang til de nye krav.
Har du spørgsmål til implementeringen i din virksomhed, er du velkommen til at kontakte Alares for rådgivning.