Løn under sygdom – hvad gælder

I ansættelsesretten gælder forskellige regler for løn under sygdom. Hvis en medarbejder en funktionær (altså omfattet af funktionærloven), har medarbejderen krav på løn under sygdom. Her kan arbejdsgiver få refusion fra kommunen svarende til dagpengesatsen.

Funktionærer er medarbejdere, der arbejder med følgende:

  • Handels- og kontormedhjælpere, beskæftiget ved køb eller salg, ved kontorarbejde eller dermed ligestillet lagerekspedition.
  • Personer, hvis arbejde består i teknisk eller klinisk bistandsydelse af ikke-håndværks- eller -fabriksmæssig art, og andre medhjælpere, som udfører et arbejde, der kan sidestilles hermed. 
  • Personer, hvis arbejde udelukkende eller i det væsentlige består i på arbejdsgiverens vegne at lede eller føre tilsyn med udførelsen af andres arbejde. 
  • Personer, hvis arbejde overvejende er af den ovenfor anførte art.

Husk at medarbejdere også kan være funktionærer, fordi det specifikt er aftalt i ansættelseskontrakten.

Hvis medarbejderen er omfattet af overenskomst, vil der i overenskomsten være vilkår om løn under sygdom. Her er det vigtigt at kontrollere overenskomsten.

Medarbejdere er omfattet af overenskomst, hvis arbejdsgiver har tegnet overenskomst eller er medlem af en arbejdsgiverorganisation, der har forpligtet sine medlemmer til at tegne overenskomst.

Husk at medarbejdere også kan være omfattet af overenskomst, fordi det specifikt er aftalt i ansættelseskontrakten.

Hvis ansættelsesforholdet hverken er omfattet af funktionærloven eller omfattet af overenskomst, kan parterne frit aftale vilkårene om løn under sygdom.

Det er muligt for parterne at aftale, at medarbejderen får sygedagpenge fra kommunen under sygdom. Her ophører lønudbetalingerne, hvis medarbejderen er syg, og i stedet skal medarbejderen søge kommunen om sygedagpenge.

Arbejdsgiver skal dog være opmærksom på arbejdsgiverperioden. Arbejdsgiverperioden svarer til de første 30 dage af sygdomsperioden. Denne periode skal arbejdsgiver selv betale uanset vilkårene i ansættelseskontrakten.

Det er derfor vigtigt, at arbejdsgiver er klar over, at selvom der er aftalt sygedagpenge under sygdom, vil arbejdsgiver alligevel have en udgift til løn under sygdom. Der er ingen refusion for lønudgifter i arbejdsgiverperioden.

Arbejdsgiver kan tegne en forsikring, der dækker udgifterne til løn til medarbejderen i arbejdsgiverperioden. Denne forsikring kaldes sygedagpengeforsikring. Forsikringen kan tegnes af private arbejdsgivere og selvstændige erhvervsdrivende. Forsikringen administreres ad UdbetalingDanmark og oprettes via virk.dk.

Arbejdsgiver skal være opmærksom på, at hvis forsikringen skal omfatte medarbejderne, skal arbejdsgiver tegne forsikringen for private arbejdsgivere.

Det kan være en rigtig god ide at tegne sygedagpengeforsikring, så arbejdsgiver ikke skal bekymre sig over udgifter til løn de første 30 dage af medarbejderens sygdom.