Strengere regler for entreprenørstop er vedtaget

ArbejdsmiljøEntrepriseret

Folketinget har vedtaget nye regler i Arbejdsmiljøloven. De nye regler giver Arbejdstilsynet beføjelser til at stoppe arbejdet på en byggeplads, hvis der gentagne gange konstateres alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Du kan læse det vedtagne lovforslag HER.

Skærpede sanktionsmuligheder

De nye bestemmelser giver Arbejdstilsynet ret til at påbyde en entreprenør at standse alt arbejde på en byggeplads. Dette gælder uanset, om arbejdet udføres af entreprenøren selv eller af en underentreprenør. Entreprenørstop kan iværksættes under følgende forudsætninger:

  1. Arbejdstilsynet har gennemført et intensiveret tilsyn med byggepladsen i cirka fire uger og har forinden skriftligt orienteret entreprenøren.
  2. Både entreprenøren og mindst én eller flere underentreprenører har modtaget flere påbud i tilsynsperioden.
  3. Der vurderes at være en overhængende risiko for, at påbuddene ikke vil være tilstrækkelige til at forhindre alvorlige arbejdsulykker og sundhedsskadelige forhold.
  4. Arbejdstilsynet har skriftligt varslet entreprenøren om risikoen for et entreprenørstop under det intensiverede tilsyn.
  5. Yderligere påbud er afgivet inden for en uge efter varslingen.

De nye regler træder i kraft den 1. januar 2026.

Der vil være forskel på, hvordan en entreprise påvirkes af et påbud om entreprenørstop. Hvis en totalentreprenør eller hovedentreprenør får påbud om entreprenørstop, vil påbuddet standse alt arbejde på byggepladsen.

Hvis der derimod arbejdes i fagentreprise, vil kun den pågældende fagentreprenør blive omfattet af entreprenørstoppet. Dette kan dog hurtigt få betydning for øvrige fagentrepriser.

Såfremt en entreprise standses på grund af et påbud om entreprenørstop, skal bygherre være opmærksom på mulighederne i AB18 for at ophæve entreprisekontrakten. Dette kan bygherre gøre, hvis entreprenøren væsentligt misligholder kontrakten eller hvis entreprenøren væsentligt har tilsidesat reglerne om sikkerhed og arbejdsmiljø.

Men en ophævelse af en entreprisekontrakt er et voldstomt tiltag med store konsekvenser for alle involverede parter. Det er derfor særligt vigtigt for bygherre at søge juridisk rådgivning, inden en entreprisekontrakt ophæves.

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning? Kontakt Alares for mere information.