Hvad sker der, hvis entreprenøren går konkurs?

EntreprisekontrakterEntrepriseretForsinkelserMangler

Det hænder desværre af og til, at en entreprenør går konkurs midt i et byggeri. Hvis det sker, udpeger Skifteretten hurtigt en kurator, der har ansvaret for at sikre en professionel og forsvarlig afvikling af virksomheden


Kan konkursboet fortsætte byggeriet?
Konkursboet har mulighed for at indtræde i igangværende arbejder. Hvis dette sker, betyder det, at konkursboet forpligter sig til at fuldføre aftalen mod betaling i henhold til de oprindelige betingelser. Derfor er det afgørende, at bygherren hurtigst muligt kontakter konkursboet for at afklare, om det vil fortsætte entrepriseaftalen. Kurator skal snarest muligt meddele, om konkursboet indtræder i aftalen.


I de fleste tilfælde vælger konkursboet ikke at indtræde. Hvis dette er tilfældet, fastsættes en skæringsdato (konkursdekretet), som markerer afslutningen af entreprenørens engagement i byggeriet.


Hvad sker der, hvis konkursboet ikke indtræder?
Hvis konkursboet ikke fortsætter entrepriseaftalen, har det ret til betaling for alle udførte, men endnu ikke fakturerede arbejder frem til skæringsdatoen. Bygherren kan dog modregne de udgifter, der opstår som følge af konkursen, herunder:

  • Udgifter til udbedring af mangler.
  • Udgifter forbundet med forsinkelser.
  • Udgifter til stadeopgørelse.


Hvorfor er en stadeforretning vigtig?
For at dokumentere byggeriets stade (hvor langt arbejdet er nået) og kvalitet (om der er mangler) skal bygherren hurtigst muligt indkalde konkursboet til en stadeforretning. Dette er en faglig gennemgang af byggeriet, hvor en sagkyndig vurderer status og kvalitet.


Stadeforretningen kan gennemføres ved at kontakte Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed, som kan foreslå en sagkyndig til opgaven. Den sagkyndige gennemgår byggeriet sammen med parterne og udarbejder en rapport, som danner grundlag for opgørelsen af eventuelle krav.


Alternativt kan parterne aftale, at bygherrerådgiveren foretager stadeforretningen. I dette tilfælde er det vigtigt, at begge parter accepterer og forpligter sig til den frivillige aftale.


Bygherrens ansvar
Som bygherre har du ansvaret for at sikre, at stadeopgørelsen bliver udarbejdet. Hvis dette ikke sker, kan du risikere at miste eventuelle krav på udbedring af mangler, kompensation for forsinkelser og andre erstatningskrav.

Har du brug for rådgivning i forbindelse med en entreprenørkonkurs? Kontakt Alares for vejledning og nærmere information.