Den naboretlige tålegrænse

I dansk ret gælder et princip om den naboretlige tålegrænse. Princippet medfører, at det ikke er alle gener fra naboen, som man er forpligtet til at tåle. Den naboretlige tålegrænse udspringer ikke af lovgivning, og der findes derfor ikke en bestemmelse, hvori reglen er defineret. I stedet er princippet udviklet af domstolene og retspraksis.

Den naboretlige tålegrænse kan f.eks. handle om lugtgener, lysgener, skyggegener, støjgener og indbliksgener fra naboejendomme og omkringliggende ejendomme. Der findes en del domme, der omhandler skyggegener fra høje træer. Herudover er også genskin fra solceller og sortglaserede tegltage blevet genstand for rettens vurdering af, om den naboretlige tålegrænse er overskredet.

Efter almindelige naboretlige regler kan en ejer af en fast ejendom tilpligtes at fjerne varige naboulemper, i det omfang ulemperne overstiger, hvad der med rimelighed må påregnes som led i den samfundsmæssige udvikling på det ulempeforvoldende område. Det betyder, at domstolene vurderer, om genen er usædvanlig set i forhold til, hvad man som nabo må forvente i området.

Hvad en nabo må tåle, beror på en konkret rimelighedsvurdering af ulempens karakter, væsentlighed og påregnelighed sammenholdt med ejendommens karakter og beliggenhed og områdets karakter. Hvis der f.eks. er mange høje træer i et nabolag, kan man ikke gøre gældende, at de høje træer udgør en gene. Hvis man flytte ind ved siden af et landbrug, må man tåle sædvanlige lyd- og lugtgener fra landbrug.

Fælles for alle sager om den naboretlige tålegrænse er, at sagens udfald beror på de helt konkrete omstændigheder. Det er sjældent muligt på forhånd at kunne sige med sikkerhed, om den naboretlige tålegrænse er overskredet. Men det er væsentligt at være opmærksom på, at generne skal være betydelige. Det er nok, at man er en smule generet af naboens indretninger. Der skal være tale om, at generne ødelægger eller væsentlige hæmmer ens mulighed for at gøre brug af egen matrikel.

Typisk løftes bevisbyrden ved syn og skøn, hvor en fagkyndig foretager en vurdering af genernes omfang. Alares har tidligere skrevet om forløbet i syn og skøn, og du kan læse nyhedsbrevet HER:

Herefter vil det være op til dommeren at foretage en konkret vurdering af, om generne overskrider, hvad man med rimelighed kan forvente i området.

Hvis du oplever gener fra naboens indretninger, kan du med fordel kontakte Alares Advokatfirma og få en uforpligtende vurdering af, om det er værd at føre sagen.