Under en retssag er det muligt for sagens parter at deltage i retsmægling. Allerede når sagsøger indleverer sin stævning, skal sagsøger oplyse, om de vil deltage i retsmægling. På samme måde skal sagsøgte gøre det samme, når sagsøgte indleverer sit svarskrift.
På det telefoniske retsmøde vil dommeren spørge parterne, om de er indstillet på retsmægling (du kan se mere om, hvornår det telefoniske retsmøde afholdes ved at klikke HER).
Hvis begge parter er indforståede med at prøve retsmægling, bliver retssagen sat på pause. Retten udpeger så en professionel retsmægler. Retsmægleren er en person, der har gennemført en særlig uddannelse for at blive retsmægler. Det kan enten være en dommer eller en advokat, men retsmægleren må ikke have en relation til nogen af parterne.
Retsmægleren indkalder så parterne til et mæglingsmøde, der afholdes hos retsmægleren. Her møder parterne enten alene eller sammen med deres advokater.
Retsmæglingen foregår ved, at hver part får lov til at sætte ord på tvisten og deres frustrationer over den anden parts adfærd. Det er parterne selv, der skal præsentere deres sag. Præsentationen handler ikke om at argumentere for sin sag eller præsentere sine beviser og juridiske argumenter. Præsentationen handler i stedet om, at parterne med deres egne ord får talt tvisten igennem.
Alt, hvad der drøftes under retsmæglingen, er fortroligt og må ikke gengives efterfølgende. Det betyder, at det er et sikkert forum at sige de ting, man måtte have behov for at få sagt, uden at være bange for, at det bliver brugt mod én efterfølgende. Parterne skal derfor ikke være bange for at drøfte sagen med modparten.
Advokaterne har en passiv rolle og skal fungere som rådgivere. Det er ikke advokaterne, der taler sagen, og retsmægleren vil ikke høre advokaternes præsentation. Parterne er i centrum.
Advokaten lytter dog intenst og rådgiver sin klient eller beder om pauser, hvis der er behov for at drøfte et forhold i fortrolighed under retsmæglingen. Advokaten rådgiver også, hvis der indgås forlig, så forliget får det rigtige indhold.
Retsmægleren vil presse på for en forligsmæssig løsning. Det betyder, at retsmægleren vil gøre sit bedste for at forsøge at få et forlig på plads. Men parterne er ikke forpligtede til at forlige sagen og kan til enhver tid stoppe retsmæglingen.
Hvis parterne når til et forlig, bliver der under retsmæglingen udarbejdet en skriftlig aftale, som parterne og deres advokater læser igennem inden underskrift. Herefter sender retsmægleren forliget til retten. Hvis forliget afslutter sagen, afslutter retten også den verserende retssag efter modtagelsen af forliget.
Hvis parterne ikke når et forlig, sendes sagen tilbage til dommeren, og så bliver retssagen genoptaget. Så fortsætter retssagen på almindelig vis.
Hvis du skal være part i en retsmægling, får du her nogle gode råd, så du er ordentligt klædt på:
- Et forlig opnås ved, at begge parter giver afkald på en del af deres krav. Hvis du møder til retsmægling med en forventning om, at du får 100 % af dit krav, så vil du blive skuffet og have spildt din tid.
- Det er vigtigt, at du på forhånd har gjort dig nogle overvejelser om din forligsramme. Det betyder, at du skal have besluttet på forhånd, hvor meget du maksimalt er villig til at give i sagen. På den måde kan du bedre sikre, at du ikke bliver presset ud i et forlig, du ikke er tilfreds med.
- Forlig kan have mange udformninger. Der kan sagtens indgås forlig, der omfatter forhold, som slet ikke var en del af retssagen – dog selvfølgelig kun, hvis begge parter er indforståede hermed. Det er derfor klogt også at tænke på kreative løsningsforslag.
- Deltagelse i retsmægling har ingen betydning for den videre retssag. Du skal ikke sige ja til retsmægling, fordi du tror, at dommeren bliver mere positiv over for din side af sagen af den årsag. Hvis sagen skal afgøres ved dom, vil dommeren ikke tillægge det betydning, at du var villig til retsmægling.
- Det bedste resultat opnås ved, at du møder velforberedt og har overvejet, hvad det er vigtigt at få sagt til modparten.
- Hold så vidt muligt en god tone. Forlig er svært at opnå, hvis tonen er hård og konfrontatorisk.
Hos Alares Advokatfirma afholder vi altid et forberedende møde inden retsmægling, så du er klædt ordentligt på og føler dig tryg i processen.
Pøj pøj med din retsmægling, og husk, at i 2022 blev 62 % af alle retsmæglinger afsluttet med forlig ifølge de danske domstole. Så selvom der ikke er garanti for et forlig, er det i langt de fleste tilfælde forsøget værd.