Justitsministeriet har den 23. februar 2024 fremsat forslag til ændring af bl.a. retsplejeloven. Formålet med forslaget er at nedbringe sagsbehandlingstiderne ved domstolene.
Lovforslaget er nu vedtaget og træder i kraft den 1. juli 2024.
For civile retssager indeholder den nye lovændring følgende ændringer:
- Mulighederne for at afhøre vidner uden fysisk møde i retten udvides,
- Sager kan henvises til anden retskreds, hvis sagens behandling vurderes at kunne ske væsentligt hurtigere ved denne retskreds,
- Parterne kan deltage ved det forberedende telefonmøde mhp. at fremme forligsforhandlinger,
- Den beløbsmæssige grænse for anke hæves fra kr. 20.000,00 til kr. 50.000,00.
- Den beløbsmæssige grænse for småsager hæves fra kr. 50.000,00 til kr. 100.000,00.
Lovændringerne indeholder særligt én ændring der kommer til at få rigtig stor betydning for både private og mindre erhvervsdrivende, nemlig en ændring af Retsplejelovens § 400 stk. 1.
Det fremgår af den tidligere bestemmelse, at sager med en værdi under kr. 50.000,00 behandles i en forenklet proces, i daglig tale kaldet småsagsprocessen. Denne beløbsmæssige grænse for småsager er nu sat op til kr. 100.000,00.
Forskellen på retssager under småsagsprocessen og almindelige retssager er, at der ikke er samme adgang til syn og skøn, og at der ikke tilkendes nævneværdige sagsomkostningerne til vinderen af sagen.
Den praktiske forskel er, at parterne dermed ikke får samme adgang til advokatbistand idet udgiften til advokatbistand langt vil overstige tilkendte sagsomkostninger, selv hvis man vinder sagen.
Det fremgår direkte af lovforslaget (der er vedtaget), at:
Det er i forarbejderne forudsat, at parterne i småsager ikke vil have behov for advokatbistand under sagens forberedelse. Det skal bl.a. ses i lyset af, at retten ved behandlingen af en småsag skal varetage sagens forberedelse, jf. retsplejelovens § 406, stk. 2. En part, som vælger at være repræsenteret af advokat
under sagens forberedelse, kan som følge heraf ikke få dækket udgifterne til advokatbistand under sagens forberedelse som en del af sagens omkostninger, hvis parten vinder sagen.
Retsplejeloven indeholder muligheder for, at parterne kan aftale at løfte sagen ud af småsagsprocessen. En sådan aftale kræver imidlertid enighed, og den ene part kan derfor effektivt blokere den anden parts mulighed for at få sagen behandlet som en almindelig retssag.
Det er Alares’ vurdering, at de nye regler vil medføre en væsentligt forringet retsstilling for private og mindre erhvervsdrivende, der kan være nødsaget til at opgive at føre en retssag fordi udsigten til at repræsentere sig selv uden advokatbistand kan afskrække mange fra at kaste sig ud i en retssag.