En retssag kan tage rigtig lang tid – nogle gange flere år. I retssager mellem erhvervsdrivende eller hvor den ene part er erhvervsdrivende, kan det ske, at den ene part går konkurs under retssagen.
Her er det vigtigt for den anden part at vide, hvordan retssagen håndteres, hvis den ene part går konkurs. Retssagens videre forløb afhænger af, om den konkursramte virksomhed var sagsøger (havde anlagt retssagen) eller sagsøgte (var blevet stævnet).
DEN KONKURSRAMTE VIRKSOMHED HAR ANLAGT RETSSAGEN:
En konkursramt virksomhed kaldes “fallenten”.
Hvis fallenten havde anlagt retssagen (og derfor var sagsøger), vil konkursboet kunne overtage retssagen. Det betyder, at kurator får en frist til at beslutte, om konkursboet ønsker at indtræde i retssagen.
Hvis konkursboet indtræder i retssagen, fortsætter retssagen. Hvis konkursboet vinder sagen, skal det vundne beløb inklusiv sagsomkostninger, betales til konkursboet. Hvis konkursboet taber sagen, vil konkursboet skulle betale f.eks. pålagte sagsomkostninger. Sådanne krav har en særlig retsstilling i konkursboet. Udgifterne skal nemlig betales forud for meget af den øvrige gæld i konkursboet.
Modparten i en retssag, hvor den anden part er gået konkurs, er således bedre stillet end øvrige kreditorer i et konkursbo. Men hvis der ikke er penge nok i konkursboet, er der det til trods ikke garanti for dækning af et krav efter en retssag. Dog kan kuratoren i nogle tilfælde blive erstatningsansvarlig, hvis konkursboet har valgt at føre en retssag uden der er midler i konkursboet til at dække sagsomkostningerne, hvis sagen tabes.
Hvis konkursboet vælger ikke at indtræde i retssagen, vil dette blive sidestillet med, at fallenten har opgivet sit krav. Det betyder, at modparten får fuldstændigt medhold i sin påstand. Modparten kan så anmelde sit tilgodehavende i konkursboet og få dividende. Dette krav vil ikke være bedre stillet end øvrige krav i konkursboet. Sagsøgeren skal derfor i dette tilfælde ikke forvente at få sit fulde krav fra konkursboet.
DEN KONKURSRAMTE VIRKSOMHED HAR IKKE ANLAGT RETSSAGEN:
Hvis fallenten ikke havde anlagt retssagen (og derfor var sagsøgte), vil konkursboet også kunne overtage retssagen og indtræde i sagen. Også i dette tilfælde vil retssagen fortsætte. Vinder konkursboet, skal eventuelle pålagte sagsomkostninger indbetales til konkursboet. Taber konkursboet, vil modpartens krav kunne anmeldes i konkursboet. Sagsomkostningerne vil igen være bedre prioriteret i konkursboet end øvrige krav.
Hvis konkursboet vælger ikke at indtræde i retssagen, vil sagsøgeren få fuld medhold i sin påstand. Kravet kan herefter anmeldes i konkursboet. I dette tilfælde vil kravet dog ikke være foranstillet. Det betyder, at kravet sidestilles med øvrige simple fordringer. Sagsøgeren skal derfor heller ikke i dette tilfælde forvente at få sit fulde krav fra konkursboet.